Heb ik een advocaat nodig om onze echtscheiding te regelen?

Een advocaat is nodig om het Verzoekschrift tot echtscheiding bij de Rechtbank in te dienen.

Het meeste werk is echter het bekijken van de verschillende mogelijkheden (bijvoorbeeld voor de eigen woning), het doorrekenen van de verschillende mogelijkheden en het maken van keuzes en afspraken die aansluiten bij uw wensen. De gemaakte afspraken moeten juridisch maar vooral ook belastingtechnisch goed in elkaar zitten en worden vastgelegd in het Ouderschapsplan en het Echtscheidingsconvenant. De financieel echtscheidingsadviseur is in dit gehele traject gespecialiseerd en hanteert voordeligere tarieven dan een advocaat.

Een goede scheidingsadviseur ontzorgt u ook ter zake van de indiening van het verzoekschrift door een advocaat. Daarvoor heb ik een vaste relatie met meerdere advocaten.

In het geval van verweer op een eenzijdig ingediend Verzoekschrift, niet zelden gevolgd door een zogenaamde vechtscheiding waarbij de toekomstige ex-partners elkaars standpunten voor de rechter bestrijden, is een advocaat nodig. Dan zijn er dus twee advocaten betrokken, één voor elk van beide partners. Eén advocaat is al duurder dan een echtscheidingsadviseur en in het geval van een vechtscheiding moeten er dus twee advocaten betaald worden.


Een vechtscheiding kan zich voortslepen en dan zijn de kosten niet te overzien. Het voorkomen van de hoge kosten van een vechtscheiding leidt tot een win-win-situatie voor beide ex-partners. Hoe moeilijk de situatie ook is, overleg en het gezamenlijk indienen van het verzoekschrift is de beste oplossing.


Een goede echtscheidingsadviseur begeleidt u bij dit overleg en het maken van evenwichtige afspraken door middel van mediation. Bent u verzeild geraakt in een vechtscheiding, of dreigt u daarin verzeild te raken, maar is er aan beide zijde de intentie om tot een voor beide partijene acceptabele oplossing te komen? Dan help ik u graag.